Konut Kredisinde Hangi Masraflar Talep Edilir?

Bankalardan konut kredisi almak isteyen tüketiciler faiz oranlarının dışında birtakım masraflarla karşılaşmaktadır. Bu yüzden konut kredisinde hangi masraflar talep edilir sorusunun yanıtları da kapsamlı bir şekilde araştırılmaktadır. Kredi tahsis ücreti başta olmak üzere ekspertiz ücreti, ipotek tahsis ücreti ve sigorta gibi kalemler her bankanın kredi taleplerinde tüketicilerden aldığı masraflar olarak bilinir.

Söz konusu masraflardan bazıları her bankada sabittir. Ancak diğer kalemler genelde konutun özelliklerine ve bankanın hizmet anlayışına göre değişmektedir. Yani alınacak konut kredisi faizi ne kadar düşük olursa olsun masrafların daima değişken olduğu bilinmektedir.

Bankaların Talep Ettiği Kredi Dosya Masrafı Ne Demek?

2014 yılında yürürlüğe giren ‘Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği’ kapsamında artık kredilerden tahsis ücreti yani dosya masrafı alınmaktadır. Günümüzdeki bankalar 100 bin TL’lik herhangi bir kredi başvurusunda tüketicilerden en fazla 500 TL’ye kadar dosya masrafı talep etmektedir. Bu masrafa ekspertiz ve ipotek ile sigorta ücretleri dahil değildir. O halde konut kredisinde hangi masraflar talep edilir sorusunun diğer yanıtları aşağıdan takip edilebilir.

Konut Kredisinde Hangi Masraflar Talep Ediliyor?

Konut kredisi almak isteyen tüketiciler bazı masraf kalemleriyle karşılaşmaktadır. Ancak bu kalemler konutun il, ilçe, metrekaresi, inşa yılı ve yapı tarzına göre farklı ücretlerle tahsil edilir.

Taşınmaz Rehin Ücreti: Bu masrafın diğer adı ipotek tesis ücretidir. Genelde 300 TL’den başlar ve 500 TL’ye kadar çıkabilir.

Sigorta: Konut kredilerinde konut sigorta masrafı bulunmaktadır. Sigorta şirketi başta olmak üzere konutun il, ilçe ve yaşına göre değişmektedir. Bankalar sigorta yapabileceği gibi özel sigorta şirketlerinden de hizmet alınabilir.

Kredi Tahsis Ücreti: Konut kredisinde dosya masrafı bulunmaktadır. Talep edilen kredinin en çok binde 5’i kadar tahsil edilir.

DASK: Zorunlu deprem sigortası aslında yasal bir zorunluluktur. Ayrıca konut kredilerinde bu sigorta yaptırılır. Konutu inşa yılı, yapım tarzı, ili ve ilçesine göre fiyatlar değişebilir.

Ekspertiz Ücreti: Her bankada konut ekspertiz ücreti bulunmaktadır. Kredi miktarına ve konutun değerine göre 1000 TL’ye kadar çıkabilir.

Sonuç olarak konut kredisinde hangi masraflar talep edilir konusunda ulaşacağınız detaylar bu şekildedir. Ancak bankalarla iletişime geçerek talep edeceğinizi kredi tutarına göre alınacak masrafları daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.